Meer

Nieuws

Hoe kan smart manufacturing uw productieproces optimaliseren aan de hand van data?

Door Hilde Deschouwer

15 februari 2023

Zoekt u naar manieren om uw productieproces te optimaliseren? Is het moeilijk om onderbouwde keuzes te maken over uw productieproces wegens een gebrek aan data? Of wil u weten hoe u uw productieproces kan behoeden voor storingen, defecten en cyber problemen? In deze blog staan we stil bij smart manufacturing: wat het is en wat het voor uw bedrijf kan betekenen.

Smart manufacturing is een zeer breed begrip. In essentie gaat het om het intelligenter maken van uw productielijn, zodat u kosten kan besparen, efficiënter en flexibeler kan produceren en de kwaliteit van uw product kan verbeteren. Zo heeft u ten alle tijde inzicht in wat er gebeurt, zodat u aan de hand van deze data de juiste beslissingen kan maken over uw productielijn.

Hoe kan smart manufacturing uw productieproces optimaliseren aan de hand van data?

Met smart manufacturing zijn organisaties in staat om mogelijkheden voor het automatiseren van activiteiten te identificeren en data-analyse te gebruiken om de productieparameters te verbeteren: u bent flexibeler, kan sneller schakelen en uw bedrijf blijft ook mee met de markt.

Om dit te verwezenlijken zet u een combinatie van verschillende technologieën in, die ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk data verzamelt over uw productieproces. Deze data wordt dan in een centraal punt verwerkt door een algoritme en opgeslagen, zodat de operators steeds info hebben over mogelijke issues en er ook meteen een oplossing aangereikt kan worden, waar ze zich op dat moment ook bevinden.

U reduceert daarbij ook schade en uitval, doordat sensoren ook data verzamelen over de goede werking van uw uitrusting. Dat zorgt ervoor dat u proactief onderhoud kan uitvoeren en zo productiestops ten gevolge van defecte infrastructuur tot een minimum kan beperken.

Waarop moet ik letten bij implementatie?

Loop niet te hard van stapel: stel realistische doelen in een masterplan dat realiseerbaar is. Wees ook realistisch over de termijn van implementatie. Smart manufacturing is een ongoing proces waarbij u blijft optimaliseren en investeren. Denk bij het opstellen van dat masterplan dus ook goed na over wat u implementeert en hoe u het implementeert, de oplossingen die u aanbrengt moeten duurzaam zijn.

Zoek naar een Vendor Agnostische partner om de shift naar smart manufacturing te verwezenlijken: dit wil zeggen dat de distributeur oplossingen van verschillende leveranciers kan aanbieden en zo beter kan inspelen op wat uw bedrijf nodig heeft. Ook kan hij verder bouwen op de componenten die er in uw bedrijf al aanwezig zijn, onafhankelijk van welk systeem of merk. Een value added distributeur zoals 4net heeft verschillende automation leveranciers in zijn portefeuille, en zal u op een objectieve manier helpen om de juiste mix van componenten en oplossingen van verschillende leveranciers te bepalen en integreren.

Bij 4net maken we desgewenst een audit van wat uw bedrijf al heeft in zijn IT/OT omgeving, luisteren we naar waar u heen wil en bestuderen we hoe we al die data gaan visualiseren. Met al deze info reiken we een oplossing aan die werkelijk op maat van uw bedrijf gemaakt is.

 

Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van smart manufacturing voor uw bedrijf? 

Onze adviseurs helpen u graag

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek